Vad kostar hemtjänst och hemsjukvård?

Vad gäller prissättning av hemtjänst och hemsjukvård bestäms taxan i varje enskild kommun.

Prissättning av hemtjänst och hemsjukvård

Även om taxorna kan variera mellan olika kommuner är de alltid inkomstprövade vilket innebär att taxan bestäms efter dina inkomster. Det finns en maxtaxa i hemtjänsten (det maximala beloppet du betalar per månad oavsett insatser), den gäller oavsett var du bor eller vad du har för inkomst. För 2020 är denna maxtaxa 2125 kronor.

Har du frågor om hur du går till väga för att få ett biståndsbeslut eller har du frågor om prissättning av hemtjänsten i din kommun kan du vända dig direkt till oss på Agaten eller din kommun.

Agaten bedriver hemtjänst och hemsjukvård i många kommuner i Sverige. Det kostar ingenting extra att anlita en privat utförare som Agaten. Har du frågor till Agaten i din kommun kontakta kontakta oss gärna - kontaktuppgifter finner du via länken nedan.

Hur fungerar RUT-avdraget?

Det är enkelt. Om du uppfyller villkoren för RUT betalar du bara 50 procent av arbetskostnaden. Du har ett personligt maxtak på 50 000 kronor att utnyttja per år, vilket motsvarar ett köpunderlag på 100 000 kronor. Om ni är flera vuxna som bor på samma adress kan ni lägga ihop era RUT-avdrag för att få ett högre gemensamt tak. Vi ger kostnadsförslag på våra tjänster och priserna för hushållstjänster sätts alltid efter RUT, för att det ska bli enkelt för dig att se vad tjänsten kostar efter avdraget. När du får fakturan sköter vi administreringen till Skatteverket.

Dubblerat RUT-avdrag

Från den 1 juli 2019 utökades maxtaket från 25 000 kronor till 50 000 kronor per person och år. Nu och framöver är alltså maxtaket 50 000 50 000 kronor per person och år.

Vad är en hushållstjänst?

Det innefattar tjänster som städning, barnpassning, trädgårdstjänster m.m. Genom åren har även flytt, mer avancerade trädgårdstjänster, reparation av vitvaror och IT-tjänster i hemmet blivit en del av RUT-avdraget. De flesta av våra tjänster är avdragsgilla, så ta en titt på vad vi kan hjälpa dig med.

Om du är osäker på hur mycket avdrag du har gjort under året så kan du alltid dubbelkolla det med Skatteverket.

Barnfamilj och rutavdrag

Låt säga att ni är två vuxna i hushållet. Då kan ni köpa hushållsnära tjänster för 100 000 kronor per vuxen, som familj blir det totalt 200 000 kronor, med en skattereduktion på hälften av beloppet. Det räcker till åtta timmars städning varje vecka och ger även en bra marginal för att ta hjälp av extratjänster som huspassning, fönsterputs och trädgårdshjälp.

Singelhushåll och rutavdrag

Om du inte har någon att dela arbetet med i hemmet kan ruttjänster vara en förutsättning för att få vardagen att gå ihop. Med dina 100 000 kronor kan du nyttja fyra timmars städning varje vecka, samt ta in extratjänster som flytt, fönsterputs, tvätt eller något annat.

Pensionär och rutavdrag

Om du passerat 65 år är regelverket detsamma. Du har ett köputrymme på 100 000 kronor per år och dessutom ett utökat utbud av tjänster. Till exempel matlagning, tvätt, enklare ärenden som att gå till vårdcentralen, apoteket eller banken. Om ni är två pensionärer dubblas avdraget, förutsatt att ni betalar tillräckligt mycket i skatt för att kunna dra av hela beloppet.

RUT-avdrag och löneförmån

Din arbetsgivare kanske vill underlätta din vardag utanför arbetet, då kan du få hushållsnära tjänster som löneförmån. Det fina med det är att du också kan få skatteavdraget på 50 procent, vilket gör att löneförmånen i princip inte kostar något i form av förmånsskatt för dig som anställd. Din arbetsgivare skickar årligen in kontrolluppgifter till Skattemyndigheten och du gör avdraget i din deklaration.

Läs mer på Skatteverket

Kontakta oss redan idag för mer information eller för att boka.